Maria Verhaegen

Een verhaal van vijf generaties

De geschiedenis van De Zalm gaat terug tot 1515. Brouwerij en herberg “De Salm” lag op enkele meters van het huidige hotel, op de hoek van de “Grote Markt” en de “Zandstraat” (nu een juwelierszaak).

In 1870 verhuisde de eigenaar, Eduardus Danckaerts, zijn zaak. Hij nam zijn intrek in herberg “In den Hertog van Brabant”, enkele meters verder, recht tegenover het stadhuis. Danckaerts overleed in 1871, en zijn weduwe zette de zaak verder tot in 1911.

 

In dat jaar nam de familie Verhaegen de zaak over. Verhaegens vrouw Maria Van Dijck (Moe Zalm), laat in 1926 een nieuw pand bouwen (foto onder). De gevel van dit pand werd bewaard tijdens de restauratie in 2000.

 

Haar dochter Maria (foto bovenaan) zou legendarisch worden, evenals de barman Wies. Maria zal De Zalm blijven uitbaten tot op hoge leeftijd.

 

Sinds 1993 wordt De Zalm uitgebaat door haar kleinzoon, Frank Rastelli.

Daarmee maakt de zaak ook deel uit van de Rastelli Groep, die die met meer dan een eeuw ervaring in Lier, Diest, Heist-op-den-Berg en Tervuren borg staat voor een gastvrij en verzorgd verblijf met een bovenal persoonlijke service.